Se alla

Replik: Vägen till en likvärdig skola med goda resultat börjar i kommunhuset

Publicerad i Mariefreds-Posten den 26 maj 2023

I de två senaste numren av Mariefreds-Posten har Vänsterpartiets gruppledare David Aronsson hävdat att bland annat Liberalerna skulle blunda för de segregerande effekterna mellan Strängnäs skolor. Liberalerna har aldrig påstått att det inte finns skillnader, men segregation är inte orsaken till att niondeklassarna på två av de tre kommunala skolorna hade bland de sämsta resultaten i hela landet förra året.

Det finns kommunala skolor i Strängnäs där socioekonomiska effekter är synbara i statistiken och följaktligen påverkar det de förväntade resultaten. Men det gäller långt ifrån alla grundskolor i kommunal regi. Vad som dock är gemensamt för alla är att de underpresterar i förhållande till förväntat resultat både vad gäller meritpoäng och andel elever med godkända betyg. David Aronssons argumentation om att endast segregationen ligger bakom gapet mellan friskolornas och de kommunala skolornas resultat håller inte.

Situationen i Mariefred är ett tydligt exempel. Skillnaden mellan de två skolorna på orten – fristående Gripsholmsskolan och kommunala Mariefreds skola – är väldigt stor när det kommer till resultaten (96 procent jämfört med 48 procent av eleverna som gick ut med godkända betyg), men förhållandevis liten när det gäller omständigheter som föräldrarnas utbildningsnivå (79,8 procent jämfört med 60,7 procent med eftergymnasial utbildning) och andel nyanlända elever (0 jämfört 0,7 procent).

Det som tydligt skiljer skolorna åt är istället att Mariefreds skola inte får rimliga förutsättningar av den styrande majoriteten att bedriva en verksamhet som når målen. På grund av politiska beslut har skolan i dag långt fler elever än vad lokalerna är anpassade för. Det finns till exempel även en påtaglig läromedelsbrist på skolan och omsättningen på skolledare har varit stor under de senaste tio åren.

På kommunfullmäktige den 29 maj kommer revisorerna föreslå att det ska riktas en anmärkning mot barn- och utbildningsnämnden med anledning av bristerna i styrning och uppföljning. Revisorerna framför att de i flera års tid påtalat dessa brister, men nämnden har ändå inte säkerställt att ett ändamålsenligt systematiskt kvalitetsarbete har bedrivits och de har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att öka andelen elever i årskurs 9 som uppnår kunskapskraven i den kommunala skolan.

Vägen till likvärdiga skolor med goda resultat börjar i kommunhuset. Och jag är helt enig med Aronsson om att dagens skolpeng inte räcker till.

Sofia Könberg
Gruppledare (L)