Se alla

Därför är regionvalet så viktigt

Debattartikel i Mariefredsposten.

Måndag 5 september 2022

Det kallas ibland för det glömda valet trots att regionen styr över en av väljarnas viktigaste frågor. Man skulle nästan kunna gå så långt som till att säga att valet till regionen handlar om liv och död. Och då är det förstås viktigt att man tänker till innan man stoppar regionvalsedeln i kuvertet.

I Region Sörmland styr Socialdemokraterna tillsammans med Vård för pengarna och Centerpartiet och det är tyvärr få siffror och resultat som går åt rätt håll. I en undersökning beställd av P4-kanalerna i Mälardalen framkom nyligen att endast hälften av sörmlänningarna tror att de kommer få den vård de behöver om de blir sjuka. Förtroendet är lägre i Sörmland än i andra regioner i Mälardalen.

Det är inte konstigt att förtroendet är lågt. Väntetiderna är långa och var tredje patient har väntat mer än tre månader för ett första besök inom den specialiserade vården och ännu fler får vänta längre än ytterligare tre månader på behandling.

Medarbetarna inom hälso- och sjukvården gör fantastiska insatser, men får inte de förutsättningar eller arbetsvillkor som de borde få. Lönerna för sjuksköterskor har exempelvis under de senaste åren halkat efter jämfört med andra regioner. För att fler sjuksköterskor ska välja att arbeta för regionen vill Liberalerna vill ge förutsättningar för att höja sjuksköterskors löner med upp till 5.000 kronor.

I regioner där Liberalerna styr sjukvården sker stora satsningar på primärvården och på husläkare. I Sörmland är skillnaderna mellan olika vårdcentraler stora vad gäller kvalitet och tillgänglighet. Vi vill att alla invånare ska få välja en fast husläkare, att vårdcentralerna ska vara tillgängliga på telefon under hela dagen och att alla ska nå upp till vårdgarantins krav om medicinsk bedömning inom tre dagar. Var man än bor i Sörmland ska man ha tillgång till god och likvärdig vård.

Tyvärr är det inte bara för hälso- och sjukvården som den politiska styrningen brister. Det senaste årets problem med mängder av inställda och försenade tåg har gjort livet svårt för många pendlare. Månaderna går, men lösningar från ansvariga politiker uteblir.

I Socialdemokraternas valmanifest står inget om varken husläkare eller om att tåg ska gå i tid. Patienterna, personalen och pendlarna förtjänar alla ett nytt styre som på allvar tar tag i Region Sörmlands utmaningar.

Sofia Könberg
Liberalernas Mariefredskandidat i region- och kommunvalet