Se alla

Eleverna i kommunen behöver läromedel i fler ämnen

Publicerad i Mariefreds-Posten den 31 april

Regeringen, med Liberalernas skolminister Lotta Edholm i spetsen, avsätter 685 miljoner kronor i år och en halv miljard per år de kommande åren för att Sveriges elever ska få fler fysiska läroböcker i skolan.

Av dessa medel kan eleverna i Strängnäs kommun få drygt 2,4 miljoner kronor extra till läromedel, men under förutsättning att skolhuvudmännen i kommunen ansöker. Alla huvudmän som avser öka sina satsningar på läromedel jämfört med snittet de tre senaste åren kan beviljas läromedelspengar. Skolministerns förhoppning är att bidraget ska slå igenom snabbt och att fler böcker ska finnas på plats redan när eleverna börjar skolorna till hösten.

God tillgång till läroböcker är grundläggande för elevernas möjlighet till kunskapsinhämtning. Men det är stora skillnader mellan landets skolor och alltför många lärare i Strängnäs får idag lägga en stor del av sin arbetstid på att ta fram eget material, eftersom det saknas läromedel i många ämnen och årskurser. Med uppdaterade och tillgängliga läromedel kan lärarna lägga mer tid på det som är deras egentliga uppdrag, samtidigt som eleverna får bättre förutsättningar för inlärning.

Inför nästkommande kommunfullmäktige har Liberalerna ställt en fråga till majoriteten om Strängnäs kommun har för avsikt att skyndsamt ansöka om bidraget. Vi är övertygade om att fler böcker i klassrummen är ett viktigt steg för att höja de idag alltför låga kunskapsresultaten i kommunen. Liberalerna kommer inte att vara nöjda förrän ”en bok per elev och ämne” är en tydlig princip i Strängnäs kommun.

Sofia Könberg
Gruppledare (L)