Se alla

DEBATT: Förbättra stödet och skyddet till socialsekreterare

Torsdag 17 februari 2022

Det pågår en internationell desinformationskampanj mot den svenska socialtjänsten. Islamister och stora nyhetsorganisationer sprider konspirationsteorier där det hävdas att muslimska barn stjäls från sina familjer för att uppfostras i icke-muslimska hem. Socialsekreterare i landets kommuner rapporterar om hot, rädsla och otillräckligt stöd i sin yrkesroll.

Bristande svenskkunskaper, okunskap om svenska lagar utnyttjas av islamister som försöker slå in en kil mellan svenska muslimer och myndigheter. Riskerna med desinformationen är flera. Dels kan familjer undvika att söka hjälp, av obefogad rädsla över att deras barn ska separeras från dem. Dels kan uppskrämda föräldrar föra barnen utomlands.

Liberalerna presenterar nu förslag för att ge socialsekreterare det stöd och skydd som krävs för att kunna utföra sitt viktiga arbete. Ingen ska behöva avstå från att fatta viktiga beslut på grund av desinformation drivit fram hot eller trakasserier.

En nationell kunskapsenhet för stöd och vägledning till socialsekreterare behövs. Vi vill att Socialstyrelsen inrättar en specialenhet för att kunna stödja socialsekreterare runt om i landet. Den ska stötta socialsekreterare i särskilt svåra fall, hela vägen från utredning till eventuella omhändertaganden.

Extra känsliga beslut om omhändertagande ska kunna fattas centralt. Vi vill att den nationella kunskapsenheten för vägledning och samordning som inrättas också ska kunna fatta beslut i extra känsliga fall när kommuner ber om stöd.

Socialsekreterare ska ha samma skydd som blåljuspersonal. Vi tycker inte det borde göras någon skillnad på om man med hot och våld försvårar för en ambulanssköterska eller en socialsekreterare. I båda fallen handlar det om ett ovärderligt arbete, och svåra lägen kan uppstå när socialsekreterare gör besök i ett bostadshus för att till exempel akutomhänderta ett barn. Liberalernas förslag skulle stärka skyddet inte bara för enskilda utan också bättre skydda socialtjänstens bilar och arbetslokaler.

Det är viktigt att de krafter som sprider desinformation för att skrämma människor och skapa falska motsättningar möts av en motkraft. Men det är minst lika viktigt att socialtjänstens medarbetare har tydligt stöd. Socialtjänsten är en central del av det yttersta skyddsnätet och behöver ofta agera i svåra lägen. Det är en komplex yrkesroll som ibland innebär risker. Därför måste socialtjänstens medarbetare ha full uppbackning från oss alla.

Johanne Hildebrandt
Riksdagskandidat för Liberalerna i Sörmland

Stefan Krstic
Gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna

Tiina Ihatsu-Harder
Toppkandidat för Liberalerna i Strängnäs