Se alla

DEBATT: Varför vill majoriteten i Strängnäs avskaffa valfriheten i hemtjänsten?

Onsdag 27 oktober 2021

2012 infördes Lagen om Valfrihet (LOV) inom hemtjänsten i Strängnäs kommun. Idag finns det tre privata företag, utöver kommunen, som erbjuder hemtjänst. Den 27 okt ska Socialnämnden besluta om att föreslå fullmäktige att begrava LOV och valfriheten. I stället skall man genom Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) upphandla ett privat företag som skall leverera hemtjänst. Kommunen delas geografiskt upp mellan kommunen och vinnande företag.

Argumentet för förändringen är att i ett slag öka kvalitén och minska kostnaderna. Om den kommunala hemtjänsten hade samma ekonomiska krav som de privata, skulle den ha stängts för länge sedan. Under 2013-2020 har den kommunala hemtjänsten ett samlad underskott på 104,3 mkr eller i snitt 13 mkr/år. Till misslyc­kandet att styra den egen verksamheten ekonomiskt, kommer även problemet med kvalitén. Privata utförare har genomgående högre kvalité och färre personal per brukare; en till två medan kommunen låter över tio olika personal besöka sina brukare under en vecka.

Vad som framkommer tydligt i förslaget är alliansen mellan politiken och förvaltningen. Socialdemokraterna är ideologiskt motståndare till LOV och förvaltningen vill inte bli konkurrensutsatt. Förstudien visar tydligt på detta, då den är kraftigt vinklad mot det beslut majoriteten vill ha. Resultatet blir två monopol – ett kommunalt och ett privat – där förvaltningen dessutom har kontroll över urvalet av det privata företaget. Är detta konkurrens? Det som i realiteten sker är en monopolisering av hemtjänsten vilket majoriteten på ”nyspråk” kallar för konkurrensutsättning.

I Lomma kommun gjordes en upphandling liknande den Strängnäs vill göra. Resultatet blev att Lomma utnämndes till sämst på äldreomsorg under ett år. Enligt kommunstyrelsens ordförande i Lomma, var skälet att upphandling resulterade i ett privat monopol. Varför har inte majoriteten i Strängnäs studerat Lomma kommun? Hur den nya modellen för hemtjänst i Strängnäs lyckas kommer att bli avgörande för de äldre i kommunen. Om den misslyckas är det bara för brukarna att acceptera eftersom de inte kan byta leverantör.

Det mest uppseendeväckande i förslaget är att de äldre blir omyndighetsförklarade. De äldre kan inte välja hemtjänst utan förmyndaren kommunen skall tala om vilken hemtjänstleverantör man får. Om den är kommunal eller privat beror på var man bor.

Jan Rudengren (L), Ledamot i Kommunstyrelsen
Lars Larsson, Tankesmedjan SER

Bildtext: Liberalernas Jan Rudengren och Margaretha Furustrand är kritiska mot att valfrihetssystemet LOV avskaffas. Foto: Petronella Uebel