Se alla

Insändare: Elevhälsan måste fungera

Onsdag 20 januari 2021

Insändare i Strengnäs tidning 15 december 2020 av Tiina Ihatsu, ersättare i Barn- och utbildningsnämnden,

Länk till insändaren i tidningen

Idag är det alltför många barn som går till skolan med en klump i magen, istället för att gå dit med höga förväntningar. Ovissheten om vilka kränkningar eller påhopp som man kommer att utsättas för under dagen leder till psykisk ohälsa. Kränkningar och skolstress är också en bidragande orsak till den psykiska ohälsan. Ökningen av antal barn som mår dåligt ökar stadigt.

Det är i skolan som möjligheten till klassresan börjar, men oftast skapar det hinder på vägen för de barn som mår dåligt. Skolan måste erbjuda alla elever och lärare en bra miljö för lärande och utveckling.  Idag har oftast läraren fullt upp med att undervisa och samtidigt hinna med att lösa det eventuella konflikter som uppstår.

De sjunkande skolprestationerna och den utbredda skolstressen kan ses som en indikator på att skolan som helhet fungerar sämre. Skolresultatet i samband med psykisk ohälsa kan påverka vilken skola eller utbildning man kommer in på.

Att gå ut skola med godkända betyg är en stark skyddsfaktor. Man måste se vidden av det problem som psykisk ohälsa medför. Elevhälsan måste utökas för att kunna möta den ökning av barn som mår dåligt samt sätta in tidiga insatser.

Dagens samhälle är uppbyggt på att båda föräldrarna ska arbeta. Som förälder kanske man inte ser dessa tidiga signaler hos sina barn utan att det är oftast läraren som indikerar problemet.

Vi måste skapa en god lärandemiljö samt höja kunskapsresultaten men även ha ett likvärdigt utbildningssystem för att kunna möta ökade kraven på förändringar som arbetsmarknaden medför.

Oavsett vilka som sitter vid den politiska makten så måste elevhälsan vara fungerande. Vi Liberaler tar den ökande psykiska ohälsan bland unga människor på största allvar.